OBLICZ
WSKAŹNIK HOMA

Wskaźnik HOMA pomaga sprawdzić czy występuje u ciebie insulinooporność

ZADZWOŃ
ABY POROZMAWIAĆ O WYNIKU

tel. 691-618-209

Norma HOMA wynosi mniej niż 1. Wartości powyżej 1 dają podstawę podejrzenia insulinooporności i wymagają wdrożenia dodatkowej diagnostyki.
Najlepiej, by poziom insuliny na czczo mieścił się w granicach 3–25 mU/ml. Poziom glukozy natomiast nie powinien wykraczać poza 3,9–5,5 mmol/l.

INSULINNOPORNOŚĆ


Insulinooporność jest jednym z podstawowych problemów zdrowotnych współczesnego świata. To stan, w którym komórki naszego organizmu stają się stopniowo niewrażliwe na insulinę - jeden z najważniejszych, niezbędnych do życia hormonów człowieka, ponieważ to właśnie insulina odpowiada za przemiany węglowodanów oraz tłuszczów w organizmie człowieka. Hormon ten ułatwia przyjmowanej w pokarmach glukozie wnikanie do komórek, powoduje przemianę nadmiaru węglowodanów w tłuszcze, pobudza syntezę białka oraz umożliwia magazynowanie cukrów prostych w wątrobie. Insulinooporność zazwyczaj nie daje żadnych niepokojących objawów. U niektórych osób jednak mogą pojawić się takie symptomy, jak: senność, wzrost masy ciała, wahania nastrojów, depresja lub wzmożony głód. Nie warto tych objawów bagatelizować. Nierozpoznawalna i nieleczona insulinooporność prowadzi do stanu przedcukrzycowego lub pełnoobjawowej cukrzycy typu 2. Na rozwój insulinooporności wpływa wiele czynników, między innymi czynniki genetyczne, niewłaściwy sposób żywienia (dieta wysokotłuszczowa i wysokokaloryczna), niska aktywność fizyczna i oczywiście stres. 
Diagnostyka insulinooporności wymaga wykonania odpowiednich badań. Jednym z nich jest test obciążenia glukozą, który polega na oznaczeniu glukozy i insuliny na czczo. Test wykonuje się w laboratorium. Posiadając wynik na czczo, możemy ocenić stopień insulinooporności, który określany jest za pomocą wskaźników HOMA (Homeostaticmodel assessment) lub QUICKI (Quantiative insulin sensitivity check index) uwzględniających iloczyn poziomu insuliny oraz glukozy w surowicy na czczo. 
Prawidłowy wskaźnik HOMA nie powinien wynosić więcej niż 1. Częstą interpretacją jest również punkt odcięcia, podawany jako 2. Niemniej jednak, jeśli wyliczony wskaźnik przekracza 1, warto skonsultować się z lekarzem. Wynik powyżej 2 może oznaczać insulinooporność. Uwaga! Kalkulator nie zastąpi pełnej diagnostyki lekarskiej. W celu omówienia wyników badań należy w pierwszej kolejności skonsultować się z lekarzem. 
Dieta w insulinooporności polega przede wszystkim na ograniczeniu tłuszczów nasyconych, cukrów prostych i alkoholu oraz zwiększeniu spożycia błonnika z produktami zbożowymi, warzywami i owocami. Wrażliwość tkanek na insulinę zwiększają prawidłowa masa ciała, umiarkowana aktywność fizyczna oraz unikanie stresu. Jeśli zauważasz u siebie problem z zrzuceniem wagi, może to być problem z insulinoopornością. Jeżeli znasz diagnozę to konieczna jest zmiana diety. Co powinniśmy jeść: Pamiętaj: dieta o niskim indeksie i ładunku glikemicznym jest podstawą w leczeniu i zapobieganiu insulinooporności. W sieci bez problemu można znaleźć tabele z produktami. Dodatkowo należy zwrócić uwagę na zawartość błonnika w produktach, a więc surowe warzywa, produkty pełnoziarniste, ryby, orzechy (nawet osoby, które się odchudzają powinny jeść tłuste ryby i orzechy ze względu na ogromne wartości odżywcze), oleje roślinne (oliwa z oliwek, rzepakowy, lniany), kasze, ciemny ryż, rośliny strączkowe. Owoce, ale tu uwaga, zawierają dużo fruktozy, więc niewielkie ilości. Warto owoce połączyć z produktem który zwiera nienasycone kwasy tłuszczowe np. z pestkami czy orzechami. Tłuszcze spowalniają wchłanianie cukrów.