CHOROBA REFLUKSOWA


Choroba refluksowa przełyku, czyli refluks przełyku, a dokładnie refluks żołądkowo-przełykowy, to cofanie się treści pokarmowej i soków żołądkowych do przełyku. Dziś choroba refluksowa należy do najbardziej rozpowszechnionych i może dotyczyć nawet co piątej osoby. Choroby tej bardzo często doświadczają kobiety w ciąży.
Ryzyko pojawienia się refluksu wzrasta wraz z wiekiem. Choroby niewolno lekceważyć. Nieleczony refluks prowadzi do uszkodzenia przełyku, przewlekłego stanu zapalnego, który może skutkować wystąpieniem tzw. przełyku Baretta, będącego stanem przedrakowym, a nawet raka przełyku. 
W chorobie refluksowej zalecana jest dieta łatwo strawna z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego. Posiłki powinny być częste 5 - 6 razy dziennie, niewielkie objętościowo i o stałych porach. Obfite posiłki rozciągają żołądek, powodując jednocześnie osłabienie napięcia dolnego zwieracza przełyku, co ułatwia zrzucanie treści żołądkowej do przełyku. Z diety wykluczamy owoce cytrusowe, soki z owoców cytrusowych, sok pomidorowy, potrawy kwaśne, ostre przyprawy, warzywa cebulowe, kawę, alkohol. Drinki, szczególnie na bazie soków z owoców cytrusowych zmniejszają napięcie dolnego odcinka przełyku, wskutek czego kwas żołądkowy zrzucany jest do przełyku i drażni błonę śluzową (białe wino bardziej niż czerwone). 

Uwaga: