CHOROBA NIEDOKRWIENNA MIĘŚNIA SERCOWEGO


Istotą choroby jest upośledzone ukrwienie mięśnia sercowego, które spowodowane jest zmniejszeniem średnicy naczyń wieńcowych. Następstwem tego jest niedotlenienie serca. Przyczyną może być przerost mięśnia sercowego, zmiany miażdżycowe naczyń wieńcowych, nadciśnienie tętnicze, wady serca. Najbardziej charakterystyczne objawy to napady bólowe w klatce piersiowej, ataki nagłego pieczenia zamostkowego, ból promieniujący do barku, Ból może pojawić się przy wysiłku fizycznym lub w czasie stresu. 
W przypadku nadwagi czy otyłości należy stosować dietę ubogo energetyczną. Należy pilnować częstych, małych objętościowo posiłków (5-6 dziennie). Bardzo ważne jest ograniczenie do minimum tłuszczu zwierzęcego. Jak najbardziej można stosować oleje roślinne, przede wszystkim olej rzepakowy i oliwę z oliwek ze względu na zawartość kwasu jednonienasyconego (oleinowego), który ma duże znaczenie w zapobieganiu zmianom miażdżycowym. Ograniczamy potrawy wzdymające i ciężkostrawne. W to miejsce włączamy chudy drób, ryby, sery twarogowe, surowe owoce i warzywa (te z powodu zapobiegania zaparciom). Szereg badań dowiodło, że grejpfruty i winogrona zapobiegają zmianom miażdżycowym.